Kampanjwebben Vi kan webb

Räntehöjningar, lagersystem och näthandel

Det finns en hel del saker om kan vara bra att ta i beaktning när du funderar på att starta näthandel eller eget företag. Allt från rätt system och streckkodsläsare till framtida räntehöjningar på lån som påverkar konsumenter och ekonomin i stort.

 

 

näthandelSka du starta en webbhandel? Eller ett annat slags eget företag? Då behöver du tänka på vissa saker för att allt ska bli så framgångsrikt och lönsamt som möjligt. Det kan vara i allt från rätt etikettskrivare till ditt lager, från exempelvis applog.se, till att räkna på lånekostnader ifall du tar ett företagslån. Mycket går att läsa på Verksamt.se där du kan läsa om allt från hur du startar ett företag till hur du driver, utvecklar och avvecklar det.

Handel på nätet är framtiden

Något som är bra att vara medveten om är att den fysiska handeln allt mer ersätts med den digitala. Det gör att småhandlare i princip måste synas på nätet för att ens kunna fortsätta existera. Även större företag måste finnas online för att kunna hänga med i utvecklingen och få fortsatt tillväxt. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur traditionella butiker krymper i nuläget, detta eftersom en växande andel av försäljningen flyttar över till nätet. Vidare går det att läsa om hur ett allt mer förekommande problem kommer bli just butiksdöd, där butiker som inte tar sig online snabbt nog pressas ut av andra e-handelsjättar och går i konkurs. Ett exempel på detta är leksakskedjan Toys’r’us som nyligen gjort en företagsrekonstruktion.

  • En större andel av försäljningen kommer ske online
  • En fjärdedel av all handelsyta i USA har försvunnit på tre år
  • Den fysiska butiken blir mindre och mindre även i Sverige

Räntehöjningar kan påverka detaljhandeln negativt

En annan sak som är viktig att tänka på är hur framtida räntehöjningar kan slå mot både stora och små företag. Enligt Riksbankens egna ränteprognos kommer reporäntan att stiga upp till 0,6 procent på tre år. Högre räntekostnader innebär oftast en dämpning i detaljhandeln eftersom hushållen håller hårdare i plånboken. Räntehöjningar kan med andra ord bli en slags bromskloss för konjunkturen, som redan visat tendenser på att vara påväg nedåt.